Rendelés: Bp., XIII. Katona József utca 16. (Jászai Mari térhez közel)
Időpontot a 06 30 9540821-es számon, vagy a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen tud kérni

Önértékelési nehézségek

Mindannyiunknak van „nárcisztikus egyensúlya”. Vagyis mindannyian dolgozunk azon, hogy önértékelésünk fennmaradjon. Átélhetjük ennek az egyensúlynak az átmeneti vagy tartós megbomlását. Amikor nem sikerül azt saját eszközeinkkel helyreállítani vagy fenntartani és hosszabb távon megéljük az önbizalomhiányt, akkor érdemes lehet ezen dolgozni, hiszen akadályozhatja a munkahelyi érvényesülést vagy a párkapcsolatban a megfelelő helyzet kivívását.

Könnyen alakulhatnak ki rossz körök, pl. ha valaki az alacsony önértékelése miatt elkerüli a társaságot, akkor nehezen jut pozitív megerősítéshez. A visszahúzódás, szociális helyzetekben megélt szorongás maga is okozhat kellemetlen helyzeteket.

Más módon is megjelenhet az alacsony vagy labilis önértékelés. Van, aki kifejezetten nagyon sikeres, mégsem ezt éli meg.  Semmi nem elég jó a tökéleteshez képest.  Nagy szenvedést okozhat önmaga folyamatos megkérdőjelezése, leértékelése. Sokszor jelentős munkát igényel a stabil és reális önkép kialakítása, amiben a sikerek átélhetők és az esetleges nehézségek elviselhetők.