Rendelés: Bp., XIII. Katona József utca 16. (Jászai Mari térhez közel)
Időpontot a 06 30 9540821-es számon, vagy a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen tud kérni

Pszichoszomatikus betegségek

Amikor a testi tünetek hátterében nem igazolódik betegség vagy nyilvánvalóan stresszes időszakban jelentkeznek elsősorban a tünetek, pszichoszomatikus eredetre gyanakszunk.

Ezek a legváltozatosabbak lehetnek: szédülés, fejfájás, gombócérzés a torokban, gyomorpanaszok, hasmenés, hányinger, hasi fájdalmak, légszomj, viszketés, zsibbadás, fájdalmak, szexuális zavarok, stb. El kell különíteni a tüneteket attól, amikor más organikus elváltozás is észlelhető, például gyomorfájás versus gyomorfekély. 

A tünetek jól javulhatnak egy eredményes pszichoterápiás folyamat során. A már kialakult betegséget azonban testi betegségként a szomatikus orvoslás szabályai szerint kell kezelni. Nyilván alacsonyabb szorongásszint egy kialakult gyomorfekélynek is jót tesz (ritkábban okoz panaszt, könnyebben egyensúlyban tartható), de a rendszeres orvosi ellenőrzés nélkülözhetetlen.

Gyakori, hogy a kliens lelki okok miatt keres segítséget és mellékesen derülnek ki testi tünetei, amelyek a terápia előrehaladtával enyhülnek vagy megszűnnek. Az érzelmi konfliktusok szavakba öntése és az érzelmekkel történő munka lehetővé teszi, hogy a felkavaró érzések ne testi, vegetatív szinten, hanem lelki szinteken fogalmazódjanak meg lehetőséget adva a megértésre, feldolgozásra.