Rendelés: Bp., XIII. Katona József utca 16. (Jászai Mari térhez közel)
Időpontot a 06 30 9540821-es számon, vagy a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen tud kérni

Depresszió

A depresszió rosszkedvvel, nyomott hangulattal, negatív énképpel és jövőképpel jár. A depresszióban szenvedő gyakran magát hibáztatja mindenért, alacsony az önértékelése. Testi tünetei: megnövekedett alvásigény vagy ellenkezőleg, alvászavar, étvágy növekedés vagy csökkenés, csökkent aktivitás. A depresszió különböző súlyosságú lehet. Enyhébb tüneteknél elegendő a pszichoterápia, súlyosabb esetekben szükség lehet antidepresszáns szedésére. Ilyenkor a tünetek javulása mellett érdemes feltáró pszichoterápiát kezdeni, mert  a háttérben álló érzelmi konfliktusok feldolgozása sok esetben lehetővé teszi a gyógyszer elhagyását.

Megterhelő életesemények, munkahelyi nehézségek gyakran váltanak ki reaktív depressziót, ami a korábbi feldolgozatlan veszteségek fájdalmát is felelevenítve depresszív hangulathoz vezet. Ez tovább rontja a rossz helyzettel való adekvát megküzdés esélyét. Gyakori, hogy megkezdve a kiváltó eseménnyel kapcsolatos érzések feldolgozását maga a megértettség élménye gyors javulást eredményez, miközben hosszabb munka eredménye lehet a tartós jó hangulat, nagyobb érzelmi terhelhetőség, ami védelmet jelent újabb érzelmi megterhelés esetén az újabb depressziós epizód ellen.