Rendelés: Bp., XIII. Katona József utca 16. (Jászai Mari térhez közel)
Időpontot a 06 30 9540821-es számon, vagy a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen tud kérni

Mi történik a terápiában?

Az első beszélgetés során a kliens elmondja, miért keres segítséget, mi a gond. Körvonalazódnak a meghatározó életesemények, emberi kapcsolatok, megjelenik a probléma lényege. Az első néhány beszélgetés során a terapeuta számára láthatóvá válik, milyen területeken kellene dolgozni. Ezt megbeszélve a klienssel együtt határozzák meg a terápia célját.

A „munkafázisban” a  kliens arról beszél, ami foglalkoztatja, érinti érzelmileg.  Szabadon beszél, erre reagál a terapeuta: kérdez, emel ki dolgokat vagy értelmez tudattalan összefüggéseket. Mivel minden mindennel összefügg, az érzelmileg megmozgató összes téma, terület fontos a terápia szempontjából. Kibomlanak a lélektani működések, korai kapcsolati minták, viszonyulások. Az erről való gondolkodás lehetőséget ad az érzések, gondolatok lassú változásához, új szempontok jelennek meg, amelyek új reakciómódokhoz vezethetnek.  Az álmok sokszor segítenek megérteni, mi zajlik a tudattalan rétegekben. A munkafázisban egy hosszabb folyamatban zajlik az érzések, konfliktusok megértése és „átdolgozása”.

Egy kreatív folyamat bontakozik ki az ülések során, amit a kliens is érzékel és értékel: rájön, hogyan működik a terápia, számára is érdekes, bár néha érzelmileg nem könnyű a tudattalan háttér feltárása. Minden ülésen történik valami, ami továbbviszi a folyamatot és ezt mindkét fél érzékeli. A változások, újfajta viszonyulások, újfajta gondolkodás helyzetekről és emberekről elindul és zajlik. Sokszor visszatekintve érzékelhető, hogy most mennyire másképp éli meg a kliens ugyanazt a helyzetet vagy mennyire másképp reagál rá.

Amikor a kliens és a terapeuta azt érzi, hogy a kitűzött célt elérték, következhet a lezárás. A lezárás során megfogalmazódik, mi is történt a terápiában és mi nem történt meg, milyen érzések kísérték a terápiát, mi volt jó és mi volt nehéz. Mint minden emberi kapcsolatot, a terápiás kapcsolatot is fontos lezárni és elköszönni egy eredményes közös munka után.

A terápiában megtapasztalt gondolkodásmód egy hosszabb folyamat után belsővé válik. A kliens a terápia után is gondolkodik magáról, felhasználva mindazt a tudást, amelyet saját működéseiről megtudott és tovább figyelve magát és másokat újabb felfedezéseket tehet. Így a terápia tovább folytatódhat a kliens fejében-lelkében, további pozitív változásokat, javulást lehetővé téve.