Rendelés: Bp., XIII. Katona József utca 16. (Jászai Mari térhez közel)
Időpontot a 06 30 9540821-es számon, vagy a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen tud kérni

Leválás a szülőkről/ gyermekek elengedése

Ezt „életkori krízisnek” is nevezhetjük, hiszen természetes része életünknek ez az akár évtizedekig is tartó, szakaszokban zajló folyamat, amikor szüleink gyermekéből önálló személyiséggé válunk. Nehéz folyamat, hiszen fel kell adnunk a szülőkről őrzött idealizált, máskor hasított, idealizált/leértékelt képeket. Érzelmileg nehéz lehet feldolgozni a szinte törvényszerű ambivalenciákat. Lehet erőltetett a leválás, mégsem valódi, ha az érzelmi feldolgozás nem vagy csak részben ment végbe. Másrészt az is nehéz, hogy nem mondják meg, mit tegyünk, a döntéseink jó és rossz következményei is minket érintenek. Gyakran nem könnyű feladni az „omnipotens gondoskodó” iránti vágyunkat, aki minden rossztól megment minket.

A szülők oldaláról a gyerekek elengedése ugyanígy érzelmi munkát kíván. Fontos a szülői funkció, az önértékelésben is jelentős része lehet annak, hogy valakiről tudunk gondoskodni. Lemondani erről, megbízni a felnövő gyerekben, elfogadni, hogy esetleg nem úgy intézi a dolgait, ahogy a szülők számára jónak tűnik - mindez sok nehézséggel, szorongással és haraggal járhat. Megváltozik a kapcsolat, a fizikai gondoskodásról, ellátásról áthelyeződik a hangsúly a lelki színtérre.  A felnövő gyereknek ugyanakkor sokat jelent, hogy szülei bíznak benne, elfogadják a saját gondolatait, választásait és lelkileg támogatják céljai elérésében.  Jó esetben sikerül átmenteni a bizalmas, jó kapcsolatot úgy, hogy közben a felnőtt gyermek autonómiája sem sérül.