Rendelés: Bp., XIII. Katona József utca 16. (Jászai Mari térhez közel)
Időpontot a 06 30 9540821-es számon, vagy a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen tud kérni

Analitikus pszichoterápia vagy pszichoanalízis?

Az analitikus pszichoterápiák heti 1-2 ülésben történnek, a pszichoanalízis általában heti 3-4 ülésben zajlik. Az ülésgyakorisághoz eltérő munkamód is társul és a folyamat jellege is más lesz a gyakoribb talákozások miatt. A heti egyszeri találkozások ülő helyzetben zajlanak, a heti kettes terápiák történhetnek ülő vagy fekvő helyzetben is. A  pszichoanalízis fekvő helyzetben történik legtöbbször, ez lehetővé teszi a mélyebb lélektani rétegek elérését, átdolgozását. Ilyenkor az analitikus a páciens feje mógött ül.

Fekvő helyzetben a kliens könnyebben elmerülhet gondolataiban, emlékeiben, fantáziáiban.  Minden terápia típusban szabadon beszél arról, ami érinti, foglalkoztatja. Az analízisben az analitikus kérése, hogy a kliens szabadon asszociáljon mindenről, ami eszébe jut.

A heti többszöri terápia sok esetben megkönnyebbülést jelent a kliens számára, mert több lélektani támaszt kap, rövidebb ideig kell egyedül lennie a nehéz érzésekkel. A nagyobb ülésgyakoriság mélyebb és főleg  gyorsabb változást tesz lehetővé. Mivel nem mindegy, hogy valaki meddig szenved egy adott problémától, aki megteheti, annak érdemes hetente többször jönni, vagyis intenzívebb terápiás formát választani.

Gyakran egy pszichoterápia indulása után a megfelelő bizalom és munkamód kialakulását követően átéli a kliens, hogy mi történik a terápiában és szeretne gyorsabb és mélyebb változásokat az életében vagy szeretne mélyen benne rögzült rossz élményektől, érzésektől szabadulni és ezért választja az analízist. Megtapasztalva az analízis nyújtotta megtartottság élményt, átélve azt, hogy milyen rétegek érintődnek meg és dolgozódnak át maradnak ennél a munkamódnál.